Conferință 2011

Caracteristicile modelului de adunare intemeiat de Dl. Hristos from lilivladu on Vimeo.

Scopul Adunarii Lui Hristos from gxg_vl on Vimeo.

Publicitate

4 gânduri despre „Conferință 2011

 1. Mesagerul septembrie 23, 2011 la 10:51 Reply

  Ascultand primul video(si franturi din urmatoarele), si avand in vedere ca am primit niste materiale de la dvs.(pentru care multumesc frumos!), imi permit sa fac niste comenarii:
  1. Adunarea nu este o institutie, o organizatie, ci un organism. Intre cele 2 termene este o diferenta uriasa. As putea spune ca sunt nu doar diferite, dar, privindu-le in lumina Scripturii, cat si prin prisma aplicarii lor in zilele noastre, si disjuncte.
  2. Cu tot respectul, dar cred ca se face o confuzie intre cele 2 planuri de care vorbeste, de exemplu, Pavel in 2 Corinteni 4, respectiv cel fizic si cel spiritual, cel vazut si cel nevazut. Adunarea este o constructie spirituala, spune Petru, ca atare a spune ca este o „institutie vizibila”, mi se pare o greseala. Ea nu este nici institutie (aia e Biserica), si nici vizibila. In sprijinul ideei de vizibilitate, se spune ca „metafora” Mireasa atribuita Adunarii, induce ideea de vizibilitate, din moment ce nimeni nu are o mireasa invizibila. Argumentul acesta n-are nicio sustinere, pentru ca, in primul rand, „Mireasa” nu este o metafora, ci o realitate spirituala, Adunarea chiar fiind mireasa spirituala a Domnului Isus. Apoi, realitatea fiind de natura spirituala, este si…nevizibila din punct de vedere firesc.Se spune apoi ca Adunarea este formata din oameni vii, acesta fiind alt motiv pentru care ea este vizibila. Or Pavel, in Efeseni 2, vorbeste de o viata(inviere) spirituala (v.5), viata care te introduce in acest constructie spirituala (v. 18 -22). Din nou un argument care, din punctul meu de vedere, nu-si are o sustinere bibilica.
  3. A te numi „baptist” (ca si orice alt nume) inseamna o negare a ideii de organism, dar, in schimb, incurajeaza ideea de organizatie. Or Scriptura vorbeste de prima, nicidecum de a 2-a. Acest organism spiritual (!!) implica unitate organica, despre care tot Pave vorbeste in nenumarate ori. Nu exista nascuti din nou de tip A, B …, ci doar nascuti din nou care, impreuna, formeaza Adunarea!

  Poate voi dezvolta aceste idei(si altele), daca Dumnezeu ingaduie, intr-un nou articol in continuare celor deja scrise despre aceasta tema pe blogul personal.

  Har si pace!

  • Raul Enyedi octombrie 15, 2011 la 20:27 Reply

   Har si pace!
   Multumim pentru comentariul dumneavoastra si pentru remarcile facute. Sunt bucuros ca sunteti interesat de aceasta tema. Este una din cele mai importante teme din Scripturi, caci vorbeste despre Adunarea, ecclesia, pe care Cristos a iubit-o atat de mult ca „S-a dat pe Sine pentru ea”.

   Pentru a intelege natura adunarii lui Cristos, este crucial sa intelegem cuvintele si expresiile pe care Scriptura le foloseste.
   Adunarea sau ecclesia este vizibila, nu invizibila. Este o institutie spirituala nu pentru ca exista in sfera lumii duhurilor, invizibila ochiului nostru, ci pentru ca membrii ei sunt persoane ale caror duh a fost adus la viata de Duhul Sfant. Dar adunarea sau strangerea acestor persoane are loc in planul fizic, nu spiritual, deci adunarea este vizibila.

   Adunarea este o strangere. Nu de ingeri, ci de oameni nascuti din nou, spirituali. Pentru ca este o strangere de oameni, ea este vizibila. Versetele pe care le-ati adus din Efeseni 2 dovedesc exact ceea ce va spun. Cand Duhul v-a inviat duhul dvs., nu v-a facut invizibil, nu v-a transformat intr-un spirit, nu? Ati ramas in trup, dar acum sunteti o persoana spirituala.

   De asemenea, Adunarea este o institutie, la fel cum este un organism. Cele 2 concepte nu sunt deloc disjuncte. Este o institutie pentru ca are un Intemeietor, are legi si randuieli si scopuri pentru care exista. Este un organism in sensul relatiei dintre membrii si Domnul lor, a calauzirii Duhului si a partasiei unii cu altii. Cred ca inteleg la ce va referiti cand refuzati sa identificati adunarea cu o institutie, dar doar pentru ca oamenii au dezvoltat institutii moarte, inchistate in traditii si liturghii proprii, trebuie sa fim maturi si sa discernem institutia creata de Cristos, care a fost este si va fi intotdeauna un organism viu, de toate institutiile false create de oameni.

   In legatura cu Mireasa lui Cristos si celelalte metafore, asigurati-va ca intelegeti ce inseamna o metafora. Mireasa este o metafora pentru adunare, deoarece este folosita in sens figurat. Sensul literal denota o femeie care se casatoreste. Cristos nu se casatoreste cu o femeie, ci relatia dintre El si Adunare este ilustrata prin metafora „Mire-Mireasa” sau „Sot-Sotie”.

   In legatura cu numele de baptist, mantuirea, nasterea din nou nu sta intr-un nume. Oricine este nascut din nou face parte insa nu din adunare, ci din familia lui Dumnezeu. In adunare se intra prin botez, in familia Domnului se intra prin nasterea din nou. Exista o diferenta cruciala pe care mi-e teama ca nu o observati, intre Adunarea lui Dumnezeu, Imparatia lui Dumnezeu si Familia lui Dumnezeu.

   Pentru orice comentarii si lamuriri, va stam la dispozitie.
   In Cristos,
   Raul Enyedi

 2. […] se afla si un studiu cu privire la subiectul “Adunarea”. Am cautat pe net si am gasit aici o expunere despre acelasi subiect de acelasi autor. Ascultand expunerea fratelui Raul Enyedi, […]

 3. Mesagerul octombrie 17, 2011 la 09:31 Reply

  Pentru a putea marca citatele dvs., si astfel dialogul sa aiba un sens normal, am raspuns cu un articol aici: http://mesagerulcrestin.wordpress.com/2011/10/17/un-dialog-despre-subiectul-adunarea-2/

  Har!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: