Regulile închinării. Rugăciunea publică. Fapte, 2:42

Regulile închinării. Rugăciunea publică. Fapte, 2:42

Am văzut importanța rugăciunii și diferitele feluri ale ei. Ucenicii erau caracterizați de o viață de rugăciune. Adunările la fel. În privința rugăciunii publice, ce putem spune despre forma lor? Cum se rugau adunările?

 1. Timp de rugăciune cu adunarea?

  1. Fapte, 3:1-3, 11. Ceasul rugăciunii în pridvorul lui Solomon. –» 5:12

  2. Rugăciune în comun? Fapte, 4:24. Nu. De ce?

   1. Rugăciune pe rând: 1 Cor. 14:16

   1. Posturi de rugăciune. Preotul noului legământ este chemat să se prezinte în casa lui Dumnezeu, care este adunarea Dumnezeului celui Viu. Înainte de orice altă jertfă, el este chemat să își aducă propriul trup ca o jertfă vie, plăcută lui Dumnezeu. În vreme ce închinarea are de a face cu o atitudine a inimii, ea este exprimată prin gesturile și postura prin care venim înaintea lui Dumnezeu. Scriptura prezintă mai multe posturi:

    1. Cu fața la pământ

     1. Avraham, în Gen. 17. Înseamnă o recunoaștere a nemeritului, a nevredniciei noastre; a nevoii noastre de mila lui Dumnezeu (Luca, 5:12); a dependenței noastre de El ca singurul care ne poate scăpa dintr-o situație de criză (Iosua, 7:6)

    2. În genunchi. Îngenuncherea înseamnă supunere: Fil. 2:9-11 – o recunoaștere a Domniei lui Isus Cristos, o imagine vizuală a autorității Lui peste noi; este un semn de stăruință în cererea noastră (Solomon: 1 Împ. 8:54; Ilie: 1 Împ. 18:42; Daniel: Dan. 6:10; Isus: Luca, 22:41; Pavel: Fapte, 20:36; 21:5). Este un semn de închinare și smerire (Ps. 95:6)

    3. În picioare: marcu 11:25: A sta în picioare înaintea unui superior înseamnă: 1. a fi gata de a-L sluji (Daniel, 1:5; Rom. 6:18 – suntem servii Săi), de a duce la îndeplinire poruncile Lui; 2. A fi gata de luptă (Efes. 6:13-18); 3. Reprezintă poziția pe care o avem înaintea tronului lui Dumnezeu, aceea de oameni drepți (Rom. 5:1-2).

    4. Șezând jos. A sta jos în Scriptură, într-un cadru formal, indică o poziție de autoritate. Cristos stă la dreapta lui Dumnezeu și mijlocește (Rom. 8:34). David a stat jos înaintea Domnului când s-a rugat (2 Sam. 7:18).

    5. Cu capul plecat: Gen. 24:52; 47:31. Plecarea capului înseamnă reverență și respect. Cu cât este mai mare plecăciunea, cu atât mai mare respectul arătat.

    6. Cu ochii spre ceruri: a privi o persoană în față înseamnă sinceritate, onestitate, o relație bazată pe încredere. Isus se ruga, înălțând ochii spre ceruri. Această poziție indică sursa ajutorului nostru: Ps. 121:1-2; 2. arată încredere totală (Ioan, 11:41-42); arată părtășie intimă cu Dumnezeu (Ioan, 17:1-2)

    7. Cu brațele întinse: 1 Tim. 2:8. În Scripturi, brațul întins reprezenta cerere de ajutor, de milă; cerere a binecuvântării (1 Împ. 8:22-23)

   1. Variații ale pozițiilor:

    1. În picioare cu capul plecat și mâinile împreunate: poziția captivilor de război. A privi direct în ochii învingătorului era o insultă (vameșul: Luca, 18:10-13).

    2. Îngenuncherea: ochii deschiși spre cer sau capul plecat, mâinile pe genunchi, pe pământ, ridicate sau împreunate: poziția de a cere, de a face petiții regelui;

    3. Proșternerea: totală: întregul corp întins, cu fața la pământ, mâinile și picioarele întinse sau parțială; în genunchi, cu fața la pământ, mâinile întinse și deschise: a cere un favor deosebit regelui: denotă rugăciunea disperată, rugăciunea de iertare sau de mijlocire

    4. A ședea jos la rugăciune: David a stat. Dar practica a devenit comună abia din sec. al XVI-lea, odată cu introducerea băncilor în biserici.

  1. Fiecare postură a rugăciunii transmite un mesaj: a privi în sus este semn de mulțumire și de glorificare; a privi în jos e semn de umilință și supunere, a sta în picioare privind în sus e semn de încredere, a sta în picioare privind în jos e semn de supunere, a te proșterne arată smerenie și disperare, a sta jos indica o poziție de autoritate, dar acum înseamnă și familiaritate.

  2. Închinarea, strict și literal vorbind, este un act fizic prin care exprimăm atitudinea interioară. Este bine să exersăm toate pozițiile biblice de rugăciune, și să fim conștienți de mesajul pe care îl transmitem prin ele. Chiar mai important este să ne asigurăm că inima noastră este curată înaintea lui Dumnezeu și că Îl recunoaștem în toate căile noastre.

Publicitate

Tag-uri:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: