De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor? Declarații formale și informale (Ionel Tuțac, Alexandru Mesian) de Aurel Munteanu

De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor?
Declarații formale și informale (Ionel Tuțac, Alexandru Mesian)
de Aurel Munteanu
9 feb. 2016

   În perioada 18-25 ianuarie 2016 a avut loc Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor, cunoscută și sub denumirea de Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

În această săptămână au loc întruniri de rugăciune, după un plan stabilit mai dinainte de o comisie mixtă, compusă din reprezentanți ai Bisericii Romano Catolice și ai Consiliului Mondial al Bisericilor. La aceste întruniri participă reprezentanți ai tuturor confesiunilor deschise spre ecumenism, fie că fac sau nu parte din Consiliul Mondial al Bisericilor. În România, astfel de evenimente au loc în numeroase locuri, dar cel mai important are loc la Lugoj, un oraș cu veche tradiție ecumenică.

La finalul zilei de 24 ianuarie 2016, în urma încheierii Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor, eveniment ce a fost găzduit în acest an de Catedrala Greco – Catolică din Lugoj, a apărut pe pagina de Facebook a pastorului baptist Ionel Tuțac, o postare în care acesta anunța scopul real al participării sale la acest eveniment ecumenic.

Toată suflarea creștină știa că evenimentul acesta ecumenic cu o îndelungată tradiție, are ca scop unitatea creștină și depășirea barierelor interconfesionale între bisericile creștine și comunitatea evreiască locală. Se pare că de data aceasta, motivul pentru care a participat pastorul baptist la întrunirea ecumenică a fost unul cu totul diferit, neavând nimic de a face cu ideea de unitate religioasă.

De pe pagina acestuia de Facebook am aflat că el a participat la această întrunire ecumenică ca un bun patriot, profitând de ziua Unirii Principatelor Române, pentru a se ruga pentru instituția familiei și a unității naționale, dorind să apuce ziua în care România se va reuni cu Republica Moldova, zi în care vom fi din nou una cu frații noștri de peste Prut. Iată ce a afirmat dânsul pe pagina sa de Facebook:

 

ionel tuțac
Dacă ar fi să ne formăm opinia despre întrunire doar după declarația d-lui pastor Tuțac (după cum știm că fac mulți oameni de bună credință din comunitatea pe care o reprezintă), am crede că scopul întrunirii a fost unul civic și politic.

Dar declarația dânsului ne-a trezit unele suspiciuni, deoarece cu greu ne-o putem imagina plauzibilă: o întrunire în care clerici de diferite confesiuni să se roage DOAR pentru unirea României cu Moldova și pentru instituția familiei, cântând toți Hora unirii, și asta în încheierea Săptămânii MONDIALE de rugăciune pentru UNITATEA CREȘTINILOR.

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor, după cum îi este și numele, este o serie de 8 zile de rugăciune în care se fac pași mici, dar siguri, pentru apropiere interconfesională.

Scopul Octavei este refacerea unității care exista în sânul creștinătății apostate până în schisma din 1054. Această refacere a unității este scopul principal al întâlnirilor ecumenice din ultimii 20 de ani de la Lugoj. Dar aceasta nu reiese deloc din declarația pastorului Tuțac. Așa că am căutat surse alternative. Pe pagina de Facebook a Episcopiei Greco-catolice de Lugoj se găsesc link-urile spre înregistrarea video a întrunirii. O găsiți la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=nIBpMa6e-y8&feature=youtu.be

Scopul dintotdeauna al Săptămânii mondiale de rugăciune este unul al unificării bisericilor. Acest scop a fost reamintit chiar în deschiderea programului Octavei din ziua de 24 ianuarie, de către Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj. În videoul postat pe Canalul Youtube se poate vedea clar intenția Octavei de rugăciune cât și intervenția fiecăruia dintre invitații cultelor prezente la această manifestare. Alexandru Mesian declară în materialul filmat adevăratul scop al întrunirii, altul decât cel declarat de pastorul Tuțac:
,,Sunt mulți creștini de diferite confesiuni care își dau seama că nu este bine să fim separați, să existe bariere pe teme confesionale sau religioase, ci se caută oarecare unitate între creștini. Ori lucrul acesta nu este încă definitivat, cum va arăta biserica unită, în sensul că doar acuma este o cale de refacere a unității, deoarece înainte, cel puțin în primul mileniu creștin, nu existau atâtea diviziuni. Și acuma toată lumea își dă seama, toate confesiunile, că e bine această unitate. În acest sens, s-a stabilit ca să fie întâlniri ecumenice. S-a stabilit să existe așa numita Octavă de rugăciune pentru unitate creștină care este stabilită pentru 18 ianuarie până pe 25 ianuarie în emisfera nordică, pentru că în emisfera sudică este la altă dată…” (Citatul acesta poate fi urmărit pe înregistrare de la minutul 3.05).

Unul dintre invitați înalță apoi către Isus o cerere pentru unitatea creștină, conform textului din Ioan 17: ,,Doamne Isuse, Tu care Te-ai rugat să fim una, Te rugăm să ne acorzi darul unității așa cum o vrei Tu, Prin mijloacele care le vrei Tu. Duhul Tău să ne dăruiască să resimțim suferința separării, să vedem păcatul nostru și să sperăm dincolo de orice speranță. Amin!” (rugăciune citită în intervalul 22,35-23,00 min.)

După această rugă pentru iertare de păcatul sfâșierii Trupului (bisericii universale vizibile), de la minutul 23,20 până la minutul 24,57 se intonează prima și antepenultima strofă din cântarea lui Ioan Marini: Ajungă veacurile multe.

Începând cu minutul 31.05 până la minutul 33.35, are loc alocuțiunea pastorului baptist Ionel Tuțac. Acesta citește tema din programul ecumenic înmânat de Alexandru Mesian, de la Geneza 37:5-8, după care concluzionează scurt:
,,Fiecare creștin are câte un vis, câte o aspirație. Fiecare biserică are un gând de aspirație. Pentru începutul anului 2016, cea mai importantă aspirație pentru fiecare dintre noi este aceea de a se apropia de Dumnezeu și a trăi în unitate.”

octavaderugaciune24ian201617

Apoi își încheie discursul cu o rugăciune citită de pe pliantul ecumenic:
,,Tată ceresc, dă-ne umilința de a ști să ascultăm glasul Tău, să primim Cuvântul Tău și să împărtășim visul Tău ca biserica să fie unită. Ajută-ne să rămânem conștienți de tristețea neunirii. Acolo unde diviziunile ne-au lăsat urme de piatră, fă ca focul Duhului Sfânt să ne înflăcăreze și să ne inspire să fim una în Cristos, după cum El este una cu Tine, pentru ca lumea să creadă că Tu L-ai trimis. Noi Îți cerem aceasta în Numele Domnului Isus. Amin!” Aceasta a fost ruga pastorului Tuțac, dar, conform declarației proprii, el afirmă că s-a rugat „pentru instituția familiei și ideea de unitate națională”.

În sprijinul declarației sale, pastorul baptist a menționat că cei prezenți au cântat împreună,„Hora unirii”, ceea ce dovedește că s-au adunat pentru a se ruga pentru unitatea națională. Este adevărat că s-a cântat Hora unirii, însă d-l Tuțac omite să menționeze și celelalte cântări intonate de corul bisericii și de cei prezenți, dintre care ,,Creștini să ne dăm mâna, să mergem împreună la masa Domnului”; „Ave Maria”, „Leagă-ne, Doamne, pe toți împreună”, și „Ajungă veacurile multe”, de Ioan Martini. Versurile acesteia din urmă vorbesc de la sine despre scopul întâlnirii:
Ajungă veacurile multe
În care fost-am despărțiți!
Azi glasul lui Isus ne cheamă:
Creștini, de ce nu vă uniți?

Prea mult în uri și vrăjmășie
În cete fost-am despărțiți,
– Să ne trezim: e ceasul ultim,
Să ne iubim, sa fim uniți!
……………………………………….
Lăsați în lături tot ce poate
Să vă mai țină despărțiți
Și să rămână doar iubirea
În care toți să vă uniți!

Veniți, creștini de pretutindeni
Din orice neam și-orice popor,
Și să rămână doar iubirea
În care toți să vă uniți!

Veniți, creștini de pretutindeni
Din orice neam și-orice popor,
Să fim pe veci uniți în Domnul,
Să fim o turmă și un Păstor!

   Spre final, după ce oficialitățile locale își rostesc mesajul, se recită rugăciunea ,,Tatăl nostru” în limbile română, maghiară, germană și ucraineană, rugăciune încheiată cu o sărutare de pace între clericii cultelor religioase. După binecuvântarea finală a lui Alexandru Mesian, toată suflarea cântă „Hora unirii”, după care cântarea „Leagă-ne Doamne împreună cu lanțuri ce nu pot fi rupte!”

Așadar, dacă ,,o faptă vorbește mai mult decât o mie de cuvinte”, unde găsim adevărul despre adevăratele intenții ale pastorului Tuțac? În postarea de pe Youtube filmată în Catedrala Greco-Catolică sau în postarea sa de pe Facebook? Eu, unul, înclin mai degrabă să dau crezare materialului filmat și rugăciunilor arzătoare ale participanților decât afirmațiilor pastorului Ionel Tuțac.

De altfel toate materialele Octavei de rugăciune 2016, găsite pe internet, au aceeași dorință arzătoare, ca aceea a Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dorință transmisă participanților prin Preasfințitul Alexandru:
„Căutarea unității Bisericii celei Una este indispensabilă pentru a fi credibili astăzi în vremurile tulburi în care trăim. În același timp suntem conștienți că unitatea se va desăvârși când El va porunci, și în modul în care El va hotărî, mod care poate ne va surprinde: un mod tainic, așa cum este orice lucrare a lui Cristos Mântuitorul.” (Sursa: http://www.bru.ro/lugoj/intalnire-ecumenica-de-rugaciune-in-catedrala-greco-catolica-din-lugoj-2016/ )

Unde este credibilitatea pastorului baptist dacă el spune una celor prezenți la întrunirea ecumenică, iar cititorilor săi spune altceva? Cum caută el unitatea ,,Bisericii celei Una”, dacă el ascunde adevărul despre întâlnirea avută? Cum este privită atitudinea sa de cei cu care a mărturisit același obiectiv? Oare se teme de reacția confraților baptiști pe care i-a reprezentat la Octavă?

Nu ar trebui să o facă, deoarece nu este la prima, ci la a douăzecea întâlnire de genul acesta! Oricum este de apreciat, el este cam singurul dintre clericii invitați care a postat ceva despre eveniment. Ceilalți nu postează nimic. Am verificat dacă ceilalți vorbitori au postat ceva în legătură cu Octava la care au participat, dar, spre surprinderea mea, nici domnul senator Ioan Iovescu (baptist) nu a postat nimic.

Oare să fie un eveniment atât de neînsemnat, sau este poruncă ,,de sus” ca lucrarea să se facă silențios, în mod tainic?
   De ce nu s-au sesizat liderii Uniunii Baptiste cu privire la implicarea activă a pastorilor baptiști în Octava de rugăciune, care este un proiect de cooperare al Bisericii Romano-Catolice cu Consiliul Mondial al Bisericilor?

Îmi ridic eu vocea, ca baptist independent, deși ar fi trebuit să o facă cei care sunt membrii în Uniune. Dar pastorii baptiști din Uniune știu ce se întâmplă și, surprinzător sau nu, nici unul nu ia vreo atitudine publică, nu scoate o vorbuliță pro sau contra. Sunt cazuri când tună și fulgeră, dar când au loc manifestări ecumenice, se fac că plouă. Se tem oare de reacția norodului antiecumenic de prin biserici sau pentru poziția lor din structurile bisericești?

Lideri ai Uniunii, nu este corect, nu este drept, nu este etic să vă țineți membrii în ignoranță cu privire la implicarea dumneavoastră în ecumenism! Ați ales să vă implicați, de ce vă ascundeți acum? Tăcerea vă incriminează! Absența unor declarații și a unor luări de poziție publice împotriva unor astfel de evenimente vă face părtași, ca și cum ați fi participat direct.

Dacă ecumenismul este bun pentru Uniunea Baptistă, informați-vă membrii, nu îl strecurați pe furiș! Dacă este greșit, denunțați-i pe cei ce se implică și cereți-le socoteală! Și faceți-o în public, pentru ca toți să știe, după cum și acțiunile lor au fost publice!

Iar pe dumneavoastră, domnule pastor Ionel Tuțac, vă întreb: De ce nu ați fost sincer și deschis în declarația dumneavoastră de pe Facebook cu privire la adevăratul motiv pentru ați fost prezent la întrunirea ecumenică?

Evenimentul nu a avut ca temă principală nici familia, nici unitatea națională a românilor, așa cum lăsați să înțeleagă cei ignoranți, ci unitatea creștinilor și unitatea Bisericii. Din câte știm, sunteți singurul participant care care a scris despre întrunire, și apreciem aceasta. Dar nu apreciem nesinceritatea, și tentativa de a crea false impresii celor mai puțin informați.

Acestea vă pot ajuta în politică, dar vă descalifică în pretenția de a fi un slujitor al lui Dumnezeu! Ceea ce ați făcut (prezența la Octavă și tentativa de eschivare de pe Facebook) vă obligă moral la a da o explicație publică atât membrilor comunității dumneavoastră de credință, cât și mediului evanghelic românesc. Așteptăm o astfel de declarație, ca o dovadă de demnitate și integritate din partea dumneavoastră.

Tag-uri:, , , , , ,

4 gânduri despre „De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor? Declarații formale și informale (Ionel Tuțac, Alexandru Mesian) de Aurel Munteanu

 1. Stefanescu Elena februarie 9, 2016 la 22:30 Reply

  Doamne, acum când Domnul nostru ”ne zorește” să fim uniți în Spirit și Adevăr, în Duh și Adevăr, dacă doriți, când toți creștinii ar trebui să dorească să facă Voința Domnului, la care ne îndeamnă Măicuța Sfântă, la Nunta din Cana Galileii, tocmai acum DUMNEAVOASTRĂ, FRATE, vă acuzați fratele și colegul pentru că a făcut voința lui Cristos?!
  Este atât de clar că vă deranjează faptul că a participat la SRUC!
  Domnule JUDECĂTOR, Învățătorul ne-a dat PORUNCĂ NOUĂ, doar să ne iubim!
  Am participat la Serile de rugaciune pentru unitatea creștinilor de la începuturi, aici în Banat, nu am lipsit de la nicio întâlnire cu Isus în mijlocul nostru, aici, în Reșița!
  Nu ne este interzis să participăm, să ne rugăm cu toți ceilalți pentru unitatea și nu uniformitatea creștinilor, DAR putem avea și o intenție personală, ascunsă, cunoscută doar de Bunul Dumnzeu!
  Sunt sigură că pastorul baptist Ionel Tuțac, participând la Seara de rugăciuni pentru unitatea creștinilor, a răspuns chemării Învățătorului nostru…Același Învățător și Unicul!
  Nici măcar în locul Învățătorului nu v-ați pus prin JUDECATA de mai sus, pentru că El S-a descris” priviți la Mine că sunt blând și smerit cu inima”!…și apoi Pedagogia Lui este Pedagogia Iubirii! În cei 24 de ani de Întâlniri cu Isus în mijlocul nostru, nu am auzit ca cineva să fie acuzat că a făcut voința Domnului și a participat la rugăciuni pentru unitate!!!!
  ” Să dați o explicație!” Doamne, așa vorbiți fratelui, care nu a greșit cu nimic!
  Era minunat să participați la prima seară ecumenică, în 18 ian. 2016 la Reșița. Părintele romano-catolic Iosif Csaba Pal a predicat în biserica ortodoxă Sfinții Petru și Pavel. Eu am învățat ceva care-mi va schimba viața. Părintele a spus” ca să fim fericiți, ar trebui să renunțăm să mai fim paznici!” Am tresărit, Doamne, eu, profesor dr. cum să fiu eu paznic?! Și a continuat părintele, explicitând Pericopa Evanghelică – Invierea Domnului…paznicii cuprinși de frică au căzut cu fața la pământ…. avem uneori convingerea că noi păzim CREDINTA, FAMILIA, SOȚUL, SOȚIA…și am înțeles că ceea ce făceam în Numele Domnului, nu este vointa Lui și de aceea mă face nefericită!
  Cu siguranță sunteți foarte bine pregătit, dar vă doresc să fiți și fericit! Isus era fericit să facă Voința Tatălui… .Doar Iubire ni se cere, doar prin Iubire suntem recunoscuți ca fiind ucenicii Lui.
  Mă bucur că ați amintit de cântecul ” Leagă-ne Doamne”, doresc să vă mărturisesc faptul că l-am învățat, eu profesoară greco-catolică, de la o elevă a mea, dintr-o familie penticostală, care participa la ora mea, pentru că simțea Iubirea Învățătorului între noi. Eu învăț de la elevii mei! L-am cântat cu copiii mei la aceste întâlniri și așa a devenit imnul nostru, care s-a cântat și la Lugoj. Biserica Română Unită are în ea însăși harisma unității, Preasfințitul Alexandru Mesian, la fel! Nu va temeți să vă întâlniți în Numele Domnului Isus, pentru că El se ține de promisiune și acolo unde sunt doi sau trei, El se face prezent!
  Eu sunt convinsă că prin manifestarea nemulțumirii Dumneavoastră, ați făcut cunoscut un focar în mijlocul căruia ardea Bulgărul de Foc aruncat pe pământ și din Dorința Lui arde până la Cea de a Doua Venire!
  Dacă nu ne place Prezența Lui între ai Lui, aici și acum, suntem oare gata să spunem:
  Amin! Vino Doamne Isuse Cristoase?!

  • Cetatea de Scapare. februarie 10, 2016 la 08:46 Reply

   „…….Eu sunt convinsă că prin manifestarea nemulțumirii Dumneavoastră, ați făcut cunoscut un focar ….”

   Da,este o manifestare de nemultumire in fratele care a scris acest articol,dar ea a fost adusa in inima lui de catre Domnul…pentru ca Domnul este Acela care este nemultumit in privinta acestei mari apostazii in mijlocul crestinilor evanghelicali.Deacea el scrie despre cea ce nu este bun in ochii Domnului.Si ce nu iubeste Domnul ,nu iubeste nici credinciosii Lui.Sa ne gandim mai profund la cea ce ne avertizeaza El ,Domnul, prin Apocalipsa cap.17 si cap.18.Si eu am fost cu mai multi ani in urma in ortodoxie,si cunosc invataturile de acolo.Dupa ce prin harul lui Dumnezeu am fost adusa la mantuire,am cercetat in amanunt aceste invataturi,pentru ca doream sa cunosc daca este sau nu conform Scripturii.Cercetand in felul credinciosilor din Berea,am cunoscut ca invataturile acestea sunt o amestecatura de invataturi din iudaism,crestinism si paganism.Atunci m-a miscat extrem de puternic versetul 4 din Apocalipsa cap.18.Asa am urmat glasul Domnului si am iesit din „Babilon”.Si sunt sigura ca Domnul are si astazi glasuri de credinciosi prin care striga la cei care sunt mantuiti de El,sa iese afara din ecumenism.Un asfel de glas este acest frate care multi il ataca ,contrazicandu-l precum ca el este acela care vede gresita aceasta unire…..Cum pot mantuitii Domnului sa se uneasca cu aceasta amestecatura amintita mai sus????Domnul sa dea Har ca sa se desprinda multi din ea.Cercetati Scripturile ca in ele avem Adevarul pur si nu in filozofie fireasca.Cine a fost inglodit tare in ortodoxie,de ex.fost preoti ortodoxi,si sunt acum mantuiti prin Har,pot sa fie o marturie vie in ce priveste acest amestec din Biserica ortodoxa sau catolica.Ascultati-le marturiile.

  • munteanuaurel februarie 10, 2016 la 10:36 Reply

   Vă mulțumim pentru răspuns, însă, cu tot respectul, ne-ați înțeles greșit. Noi nu ne-am acuzat fratele că a făcut voința lui Cristos, ci am sesizat faptul că nu a fost sincer în atitudinea sa. Dacă a făcut voința lui Cristos participând la Octavă, de ce s-a eschivat, de parcă ar fi vrut să ascundă că adevăratul motiv al prezenței dânsului acolo a fost împlinirea voii lui Cristos? De ce să ne fie rușine sau teamă că am împlinit voia lui Dumnezeu? Nu ar trebui să declarăm aceasta deschis și cu bucurie? Astfel de atitudini sunt o rușine pentru ecumenici. Aceasta sesizează articolul.
   Însă ați sesizat corect faptul că ne opunem ecumenismului. Și asta nu pentru că nu ne iubim frații, că ne-ar place schisma și diviziunea. Nici pomeneală! Însă baza ecumenismului este șubredă și superficială. Da, unitatea trebuie să fie în spirit și adevăr, în jurul Cuvântului. Acesta este sensul rugăciunii pentru unitate a Domnului Isus din Ioan, 17. El ne dă definiția unui ucenic al Său: „sunteți ucenicii Mei dacă faceți ce vă poruncesc Eu”. Acesta este Cuvântul Său care îi sfințește pe ucenici și îi face să fie una. Unitatea este dată de păzirea poruncilor Lui, nu de o dragoste superficială care sacrifică învățăturile (doctrina) în numele iubirii.
   Mentalitatea ecumenică este „Doctrina divide, dragostea unește”. Deci, să lăsăm deoparte adevărul, de dragul iubirii. Iubirea creștină autentică trebuie să fie potrivită cu cunoștința și cu adevărul, ne învață apostolul Pavel, iar dacă cineva aduce alte învățături decât cele ale Domnului, trebuie scos în afara comuniunii Adunării, și asta din iubire pentru Adunare, dar și pentru cel care greșește, pentru a-l determina să se pocăiască. Aceasta înseamnă „a păzi credința”, cum ne învață Scriptura. Asocierea cu un învățător fals este interzisă în repetate rânduri în Scriptură. Suntem chemați nu doar să păzim credința, ci să fim păzitorii fraților noștri (ceea ce Cain a refuzat să fie), și asta este o dovadă de iubire. A fi paznic, deci, contrar spuselor d-lui Csaba Pal, este o datorie, o responsabilitate pe care o avem.
   Ecumenismul nu îi privește cu ochi buni pe „paznici”, căci ei atrag mereu atenția asupra standardelor obiective, asupra încălcărilor Scripturii. Paznicii sunt acuzați de lipsă de iubire. Dar ei sunt paznici tocmai pentru că își iubesc frații, Îl iubesc pe Mântuitorul și înțeleg că doar credința adevărată poate fi baza unei unități autentice.
   Vă rog să vă gândiți la versetele biblice la care ați făcut aluzie și la cele pe care le-am amintit eu. Ați plecat de la niște premise nedovedite, subiective (voia Domnului este să ne zorim cu ecumenismul), dar ele nu pot rezista în fața unei analize obiective, scripturale.
   Apreciem deschiderea dumneavoastră și iubirea față de Domnul și față de frați, dar vă rugăm să analizați corect versetele la care faceți referire, căci nu avem voie, dacă Îl iubim pe Cel ce ne-a dat Scripturile, să le răstălmăcim pentru a se potrivi ideilor noastre. În felul acesta, iubirea de care dați dovadă va fi mai profundă și mai scripturală.

 2. […] PARLAMENTULUI NORVEGIAN de către Asociația Românilor din Norvegia (dininimapentrutine) 75. De ce participă evanghelicii la Săptămâna mondială pentru unitatea creștinilor? Declarații fo… (adunareaharulsuveran) 95. Dosarul relației dintre Segond și Cornilescu. Geneza 47:19 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: