O lume plină de noi de Raul Enyedi

 

O lume plină de noi

1.      Lumea zace în cel rău (1 Ioan 5:19). Cum arată portretul acestei lumi desenat în Scriptură? Romani 1:28-32; 2 Timotei 3:1-5; Galateni 5:19-21; Marcu 7:22.

a.       Orice om moral se indignează când vede egoismul şi răutatea care predomină lumea în care trăim. Este frustrant şi exasperant să vezi cât de puţin le pasă oamenilor de semenii lor sau de creaţia lui Dumnezeu. Când un copil al lui Dumnezeu priveşte mersul lumii, starea poporului lui Dumnezeu sau chiar a adunărilor adevărate, nu poate decât tânji după lumea mai bună promisă la venirea lui Isus.

b.      Putem oare să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să ne gândim cum ar arăta lumea dacă toţi oamenii s-ar asemăna cu Cristos? Dacă nimeni nu ar mai fi egoist, hoţ, corupt, mincinos sau răufăcător?

c.       Este adevărat că Cristos nu a venit să rezolve problemele societăţii de atunci sau a celei moderne. El şi-a lăsat ucenicii într-o lume care se lăfăieşte în păcat şi iubeşte nedreptatea. Isus nu a rezolvat problema bolilor, a sărăciei sau inegalităţii sociale. Abia în viitor, într-o altfel de Împărăţie, aceste efecte ale căderii vor fi şterse.

d.      Dar totuşi, Isus şi-a lăsat ucenicii să fie lumină a lumii şi sare a pământului. Cât de bine ne descurcăm?

e.       Cum ar arăta lumea dacă toţi oamenii s-ar asemăna cu noi? Ne-am dori să vedem mai mulţi oameni ca noi în jurul nostru, la muncă, la volan, în timpul liber? Cum ar arăta firma sau instituţia la care lucrăm dacă toţi ar munci cât muncim şi cum muncim noi? Cum ar arăta traficul dacă toţi ar conduce ca noi? Cum ar arăta familiile din societatea noastră dacă ne-ar lua pe noi ca exemplu? Suntem parte a soluţiei sau a problemei?

f.       Ne mulţumim noi oare să fim un pic mai buni decât restul? Ce reper ne luăm, care ne este standardul? Generaţia în care trăim? Atunci am putea crede că ne descurcăm bine dacă reuşim să fim ceva mai buni decât semenii noştri. Dar dacă aşa ne luăm reperul, ne amăgim singuri!

g.       Reperul oricărui copil al lui Dumnezeu trebuie să fie Isus Cristos. Spre El privim, ca El vrem să fim. Nu contează care este starea de degradare a societăţii în care trăim! Nu contează cât de ciudaţi sau de diferiţi ne-ar face asta în ochii oamenilor. Dacă Isus este standardul nostru, atunci nu ne vom mulţumi să fim ceva mai buni ca media generaţiei noastre.

h.      Mulţi credincioşi spun altora: Nu te uita spre noi, ci spre Cristos! Dar noi suntem o reflecţie a lui Cristos. Oamenii Îl văd pe Isus prin noi. Ei nu au nevoie de un Isus abstract, de noţiunea de Cristos. Aceasta nu ajută pe nimeni. Un Isus real, care trăieşte, vorbeşte şi acţionează, un Isus viu este ceea ce oamenii vor să vadă. Şi ei privesc spre noi pentru a-L vedea. Ce impresie le rămâne?

 

2.      Ce este de făcut? Cum putem fi o lumină mai puternică şi o sare mai bună? Ce spune Scriptura?

a.       Cristos trebuie să „prindă chip în noi”. Duhul lui Dumnezeu lucrează la caracterul nostru pentru a demola ce e greşit, a consolida ce e bun în noi şi a construi ceea ce ne lipseşte pentru a semăna cu Cristos. Ţinta lucrării Duhului este ca lumea să privească spre noi şi să Îl vadă cât mai bine pe Cristos.

b.      Romani 6:4 – să trăim o viaţă nouă, după îndemnurile Duhului (8:4), să trăim frumos ca în timpul zilei (13:13), cu cumpătare, dreptate şi evlavie (Tit 2:12). Efeseni cap. 5

 

Fiecare avem domenii în viaţă în care avem serios de lucru, şi nu am vrea ca lumea să fie plină de oameni care să aibă acele trăsături ale noastre care ne dezamăgesc. Care este soluţia? Să începem de astăzi să eliminăm acele lucruri din viaţa noastră care fac parte din vechiul nostru eu, şi să încercăm să Îl imităm pe Cristos. Iar în ce priveşte aspectele pozitive, acelea care am vrea să le vedem în cât mai mulţi oameni, să căutăm să le arătăm celorlalţi cât mai bine, pentru ca toţi să ştie ce a făcut Duhul lui Cristos în noi!

Reclame

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: