Iubirea lui Dumnezeu de Raul Enyedi

 

Iubirea lui Dumnezeu

 

1. Iubirea lui Dumnezeu este în armonie cu celelalte atribute ale Sale (sfinţenia, dreptatea, etc.). Deşi Dumnezeu îi iubea pe aleşii Săi, El nu a putut trece peste dreptatea Sa, aşa încât să îi aducă în prezenţa Sa fără ca cerinţele dreptăţii şi sfinţeniei Sale să fie împlinite. Iubirea Sa l-a determinat să Îl dea pe Cristos ca Înlocuitor pentru noi.

 

2. La fel ca şi celelalte atribute ale Sale, iubirea Sa este veşnică („Te iubesc cu o iubire veşnică, de aceea îţi păstrez bunătatea Mea” Ier. 31:3). Iubirea Lui nu se va schimba niciodată în ură, nu cunoaşte variaţii (creşteri sau descreşteri). Dacă ştim că suntem iubiţi de Dumnezeu, atunci putem fi siguri că vom fi iubiţi de El pentru totdeauna. Suntem mai mult decât biruitori prin Acela care ne-a iubit (Rom. 8:37);

 

Dumnezeu nu îi iubeşte pe toţi oamenii cu acest fel de iubire agape. Da, El este bun, milos, plin de îngăduinţă răbdătoare faţă de toţi oamenii. Dar dacă Dumnezeu îi iubeşte pe toţi oamenii cu iubire agape, veşnică (Ier. 31:3), atunci El nu poate urî pe vreunul, fiindcă dacă ar trece de la iubire la ură, ar exista schimbare în El, şi nu ar mai fi Dumnezeu. Dar aceasta este contrar tuturor versetelor care afirmă că Dumnezeu urăşte pe anumiţi oameni (Rom. 9:13; Ps. 5:5; Prov. 6:16-19).

 

3. Pentru a înţelege iubirea lui Dumnezeu trebuie să înţelegem sensul cuvântului grecesc „agape”, tradus prin „dragoste” în Noul Testament. Iubirea lui Dumnezeu este mai degrabă un act al voinţei decât un act sentimental. Iubirea Sa „agape” este felul de iubire care se hotărăşte să facă bine persoanei iubite indiferent de preţul pe care trebuie să îl plătească. Dumnezeu a avut această iubire pentru păcătoşii care îi erau duşmani („Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi [„fără putere” – vs. 6, „vrăjmaşi” – vs. 10], Cristos a murit pentru noi.” Romani 5:8. Pe când eram noi încă păcătoşi? Dar noi nici nu eram născuţi când Cristos a murit! Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că în planul lui Dumnezeu, când a fost hotărât ca Cristos să moară pentru noi, starea noastră nu era aceea de oameni credincioşi, ci păcătoşi, nu eram oameni dornici după El, ci duşmani, nu eram capabili să ne hotărâm pentru El, ci fără nici o putere spirituală.

O ispăşire generală arată o iubire pasivă, nu activă (Dumnezeu a făcut partea Lui, acum s-a retras şi aşteaptă ca omul să desăvârşească mântuirea). Biblia Îl prezintă pe Dumnezeu ca activ implicat în mântuirea omului de la început, până la sfârşit. O ispăşire generală arată o iubire egală pentru toţi oamenii, atât pentru cei care vor ajunge în iad, cât şi pentru cei care vor ajunge în rai. Este inconsecventă cu Scriptura. Căci Dumnezeu spune că l-a urât pe Esau, „Tu urăşti pe cei ce fac fărădelegea” (Ps. 5:6; 11:5; Prov. 3:32; 6:16). Cei care ajung în iad vor fi acolo pentru că Dumnezeu urăşte păcatul şi pe păcătoşii care iubesc păcatul.

Domnul Isus Cristos, în lucrarea Sa altruistă şi în moartea Sa, este exemplul suprem de iubire a lui Dumnezeu („Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi”1 Ioan 3:16). În Cristos vedem cum Dumnezeu s-a hotărât să facă bine poporului Său ales chiar dacă aceasta l-a costat suferinţa şi moartea singurului Său Fiu.

Astfel, iubirea lui Dumnezeu nu este doar sentiment, nici nu este pasivă, să nu facă nimic. Dumnezeu nu iubeşte stând deoparte şi uitându-se neputincios cum cei iubiţi de El ajung în iad! Iubirea Lui Îl determină să acţioneze! L-a determinat să le trimită un înlocuitor! L-a determinat să îi smulgă de sub puterea celui rău! Iubirea Sa îl face să intervină cu putere în viaţa aleşilor Săi! „Iar a Aceluia care poate să vă păzească de orice cădere, şi să vă facă să vă înfăţişaţi fără prihană şi plini de bucurie înaintea slavei Sale… să fie slavă, măreţie, putere şi stăpânire” (Iuda vs. 24-25). El are puterea să ne păzească. Şi iubirea Sa Îl determină să folosească această putere şi să ne păzească cu adevărat, aşa încât niciunul să nu se piardă!

 

3. Dumnezeu nu se află sub obligaţia de a arăta har, de a iubi pe cineva.  El acordă har celor pe care îi iubeşte. Pe aceştia îi iubeşte fiindcă aşa doreşte.

 

4. Doar înţelegând harul lui Dumnezeu, Îi voi putea aprecia cu adevărat iubirea, şi voi spune ca Pavel: „Am fost răstignit împreună cu Cristos, şi trăiesc… dar nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine. Şi viaţa pe care o trăiesc acum în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine pentru mine.” (Gal. 2:21). Cunoştinţa iubirii lui Dumnezeu ne va da o mare siguranţă în faţa oricărui obstacol, şi vom putea rămâne tari în faţa celor mai grele necazuri, pentru că ştim că suntem în braţele lui Dumnezeu.

·         Această dragoste a lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre (Rom. 5:5). Deşi măsura diferă, calitatea este aceeaşi. Dar această iubire agape nu este încă pură în noi, ci este amestecată cu trăirile, sentimentele şi pornirile vechii naturi. Dar atât este această iubire de diferită de tot ce este în lume, încât ea se vede, oricât de fragilă este.

·         Şi atunci când suntem tot mai maturi şi mai puternici spiritual, ea va străluci tot mai mult. Este asemenea unei monede de aur, care a stat în pământ multe secole. Când o găseşti, ştii că e valoroasă, că e diferită de o monedă de bronz, dar ea nu străluceşte, şi este acoperită de straturi de minerale. Dar când începi să o tratezi şi să o cureţi, moneda va străluci tot mai mult, şi natura ei diferită şi preţioasă se va vedea tot mai bine.

·         Dragostea lui Dumnezeu nu cunoaşte variaţii, nu se poate spune că Dumnezeu ne iubeşte mai mult azi decât ieri. Dar iubirea noastră trebuie să crească (1 Tes. 3:12)

·         Este semnul distinctiv al ucenicilor lui Cristos: Ioan 13:34-35

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: