Ierarhie sau egalitate în adunare de Raul Enyedi

 

Ierarhie sau egalitate în adunare

1. Domnul Isus nu a întemeiat o ierarhie de preoţi, episcopi, arhiepiscopi, patriarhi, cardinali, etc. El a întemeiat o adunare în care toţi membrii sunt egali. Cristos ne-a făcut pe toţi credincioşii un neam regesc (adică suntem fii de rege) şi o seminţie de preoţi. Un preot este cineva care are acces la Dumnezeu ş poate mijloci pentru sine sau pentru alţii. Toţi credincioşii sunt preoţi, căci toţi pot veni înaintea lui Dumnezeu, toţi pot aduce jertfe spirituale (lauda buzelor noastre).

 • Locul de slujire al unui preot este Templul. Domnul Isus şi-a întemeiat Adunarea, care este Templul Său spiritual, de aceea, fiecărui credincios trebuie să facă parte dintr-o adunare a lui Cristos, pentru ca lucrarea sa de preot să fie bine primită de Dumnezeu.
 • A pune vreun obstacol sau vreun intermediar între credincios şi Dumnezeu, a afirma că un credincios nu este preot şi că are nevoie de un preot pentru a ajunge la Dumnezeu, acela Îl sfidează pe Isus Cristos! De aceea, Bisericile care au o clasă de membrii laici şi o clasă preoţească nu sunt adunări ale lui Cristos.

2. Domnul şi-a învăţat adunarea să nu acorde titluri slujitorilor, Să nu vă numiţi învăţători, sau părinţi, sau dascăli (Matei 23:8-12), căci astfel de titluri distrug egalitatea.

3. Oricând mai mulţi oameni se organizează, ei formează o ierarhie, şi pun pe cineva în fruntea ei. De la o firmă sau un club până la o naţiune, vedem această tendinţă de organizare a oamenilor.

 • Dar Domnul nu a pus un astfel de sistem de cârmuire în adunarea Sa (Matei 20:25-27).
 • Apostolii nu erau ca nişte stăpâni sau papi, deşi aveau o mare autoritate spirituală, şi cuvântul lor atârna greu. Nu avem stăpânire peste credinţa voastră (2 Cor. 1:24).
 • Apostolul Petru, despre care catolicismul spune că ar fi fost primul papă, a fost tras la răspundere şi era mustrat, deşi pe nedrept, că a intrat în casa lui Cornelius (Faptele Apostolilor, 11:2)
 • El îi învaţă pe prezbiteri: Să nu stăpâniţi turma Domnului, să nu o păstoriţi pentru un câştig mârşav (1 Petru 5:1-4)

4. Vedem că spre sfârşitul primului secol, existau încercări de partea unor prezbiteri să fie stăpânitori peste adunări. Diotref era unul din aceştia. El iubea întâietatea. Conducea adunarea ţinându-i în frică, iar când cineva i se opunea, îl dădea afară (3 Ioan vs. 9-11). Apostolul Ioan numeşte aceasta „răul” şi spune că cine urmăreşte să fie dictator, nu l-a cunoscut pe Dumnezeu.

 • Una din primele erori care au dus la apostazia majorităţii adunărilor creştine iniţiale a fost formarea unui cler, a unei clase preoţeşti, diferite de laici, de credincioşii de rând. Apoi, această clasă s-a organizat, şi şi-a ales din rândul ei superiori (mitropoliţi, arhiepiscopi), care stăpâneau nu doar peste o adunare, ci peste toate adunările dintr-o anumită regiune. Dintre aceştia, s-a ales mai târziu un papă, respectiv un patriarh, ca primus inter pares (primul dintre egali). Această expresie este doar de faţadă, pentru a crea iluzia egalităţii. De fapt, este treapta cea mai de sus a ierarhiei.

5. Astăzi sunt multe denominaţiuni care nu au preoţi, dar au totuşi un cler, chiar dacă afirmă că nu este aşa. Cum identificăm un cler?

 1. se îmbracă altfel decât credincioşii obişnuiţi
 2. vorbesc altfel (limbaj propriu)
 3. au o tagmă proprie
 4. sunt stăpâni peste turmă (ei iau deciziile)
 5. nu sunt supuşi autorităţii adunării

6. Domnul şi-a lăsat adunarea pe pământ ca să fie un loc în care toţi preoţii Săi sunt egali. Nu există o ierarhie. Adunarea este o democraţie sub Cristos, adică El este Conducătorul, Marele Preot, Păstorul cel mare.

7. Democraţia – cea mai fragilă formă de guvernământ. Ea depinde de maturitatea fiecărui membru, de dorinţa acestuia să urmărească binele adunării, de iubirea pe care i-o poartă lui Cristos.

 • Este un mare privilegiu, pentru că ne garantează accesul direct la Marele nostru Preot, fără vreun intermediar, pentru a-i afla voia. Ne dă o lucrare de făcut, ne face utili şi necesari. Într-o adunare a lui Cristos, fiecare membru este util, este nevoie de fiecare, tânăr sau bătrân, educat sau simplu, sănătos sau bolnav, matur în credinţă sau proaspăt convertit.
 • Într-o adunare democratică se sculptează cel mai bine răbdarea, iertarea, supunerea faţă de ceilalţi, smerenia. Nimic nu distruge mai bine egoismul uman, căci într-o adunare toţi trebuie să aibă în vedere nu doar binele lor propriu, ci al adunării ca întreg
 • O democraţie înseamnă responsabilitate. Ţi se dă un drept şi un privilegiu extraordinar. Dar cum te foloseşti de el?
 • O societate democratică ai cărei membrii nu sunt educaţi în spirit civic, se va prăbuşi cu siguranţă. Democraţia este dependentă de educaţie. În adunare, democraţia sub Cristos este dependentă de învăţătură. Dacă nu se mai învaţă Cuvântul, dacă oamenii nu sunt crescuţi, adunarea va eşua.
 • Atunci când oamenii votează doar urmărind doar interese proprii, acea societate va ajunge la ruină. La fel este şi în adunare. Dacă ne urmărim doar propriul interes, nu pe cel al lui Cristos şi al adunării, vom aduce adunarea la ruină spirituală.

A face parte dintr-o adunare a lui Cristos este dreptul, privilegiul, dar şi datoria fiecărui copil al lui Dumnezeu. Este o mare binecuvântare, dar şi o responsabilitate. Domnul să ne ajute să fim preoţi ai Săi, eficienţi, care îl slujesc în Templul Său spiritual, adunarea. Să nu urmăm calea lumii, ci să respingem clerul şi ierarhiile omeneşti, şi să urmărim egalitatea simplă a tuturor. În familia lui Cristos, toţi suntem fraţi.

Tag-uri:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: